Home  ::  Šta?  ::  Pozorište  ::  Sokin i Bosina

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Pozorište

Sokin i Bosina

Iako smo duboko zašli u digitalno doba, u vek virtuelnih i fragmentarnih identiteta, porodični život nije ustupio tron „mitosa proleća“ nekom drugom društvenom fenomenu i nekoj drugoj vrsti socijalne povezanosti.

slika
Tekst: Dr Milica Konstantinović
Režija: Jug Radivojević
Izbor muzike i orkestracija: Miroljub Aranđelović Rasinski
Uloge: Ljiljana Blagojević, Sonja Knežević, Kalina Kovačević, Viktor Savić / Miloš Đorđević

U patrijarhalnoj Srbiji 21. veka, komedija je i dalje porodična, ona je sva vezana za majke, babe, tašte, očeve, svekrve, pašenoge, šurnaje i zetove i sva je i dalje bazirana na njihovim željama, nadama, sukobima i očekivanjima. To nije stvar retrogradnosti, niti društvenog slepila, naprotiv, to je dokaz da su neke istine večite. Uvek će smešan biti onaj koji ume da se našali na svoj račun i da se nasmeje tako da bolno bude smešno, a ne da smešno boli. Ideja o društvenom progresu, još u antici viđenom kao spoj različitosti putem erotskog interesa, uvek će nas vraćati na činjenicu da sve teče i vrti se u krug i da progresa, zapravo i nema. Koliko god se trudila da napišem komediju o Balkanu 21. veka, koja neće biti porodična, mentalitetska slika i neće ličiti na salonsku komediju od pre sto godina i više, nego će apelovati na racionalni aspekt publike i biti odraz novog promišljanja sveta od strane pisca, shvatam da je upravo stvar ličnog i umetničkog sazrevanja i uviđanje da su pojedine istine sa razlogom postojane i da je najteže stvoriti ono „već viđeno", a da izgleda kao novo i da bude „zaista smešno".

Sjajan glumački tandem, sjajan reditelj i sjajna energija ove predstave doprineli su da se dogodi upravo to: da, iako su likovi velike Tašte i velike Svekrve, mudre snaje i skromnog zeta, viđeni i viđani u komediji, opet deluju čak začuđujuće novo i da publika sa interesovanjem iščekuje rasplet njihove komplikovane situacije. Stoga su mi najveći komplimenti za nastanak ovog teksta bili komentar jednog dekice nakon izvođena u Zvorniku - „stvarno je smešno", kao i oštra svađa između jedne snaje i njene svekrve koja je izbila između redova stolica, nakon gostovanja u Bijeljini. Koliko god sam bila nesigurna u sebe i društvo oko sebe kada sam počela da pišem, toliko sam sada sigurna da će divni glumački velikani ove predstave dugo živeti njen život.

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovo delo

Komentari


Sve o ovom delu

Kada?

Sokin i Bosina

Sokin i Bosina

Iako smo duboko zašli u digitalno doba, u vek virtuelnih i fragmentarnih identiteta, porodični život nije ustupio tron „mitosa