Home  ::  Šta?  ::  Pozorište  ::  Persijska crna

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Pozorište

Persijska crna

Muzička drama inspirisana delom Avanture kralja Behrama persijskog sufi pesnika Nizamija premijerno.

slika
Autor predstave: Violeta Mitrović Goldman
Muzičari:
S. Sablić - oud, kanun, vokal;
V. Bhatt - perkusije
Scenograf: Goran Perišić,
Kostimograf: Andrijana Milićević

Delo: "Avanture kralja Behrama" ili "Sedam princeza", nazvano "savršenstvom orijenta", glavna je inspiracija za predstavu "Persijska crna". Lepote i čari orijenta privlače ljude vekovima: zvezdano pustinjsko nebo, lepotice u haremu, persijska muzika, ples - i naravno, tajna!
Ni persijski kralj Behram nije odoleo tajni. Mučile su kralja (šaha) razne nemani, demoni, ohole i bahate princeze, a na kraju mu je najlepša vila došla glave. Vila iz "Grada pomračenih" gde svi stanovnici nose crnu odeću, a niko ne otkriva zašto. Šah ne može da odoli "crnoj tajni", napušta kraljevstvo i upušta se u avanturu. Posle dugog puta on otkriva tajnu, ali ostaje večito nesrećan... tako odluči da nosi još jedino "boju noći".
Sedam boja imaju sedam nebesa, a među njima nijedna nije snažnija od crne.
U sufi-tradiciji pričanje i slušanje priča predstavlja ritual inicijacije.

Violeta Mitrović Goldman (1982) je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. godine, na klasi glume i režije profesora Bore Draškovića.
Diplomirala je monodramom "In Memoriam William Blake", inspirisanom poezijom Viljema Blejka u sopstvenoj režiji; i zajedničkom predstavom "Don Žuan", Molijer, reditelj: Bora Drašković, Budva Grad Teatar, 2004. godine.
Odmah po diplomiranju postaje asistent profesoru Bori Draškoviću na predmetu: Gluma, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Boravila je u Americi radi usavršavanja; u Čikagu i Njujorku i to na Columbia College Chicago-u, 2003. godine; i u Michael Chekhov Acting Studio-u 2007/2008 godine, na programu: "Art of the Actor" (Master Classes in the Michael Chekhov Technique), kod profesora Lenard Petit-a.
Magistrirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, grupa Film i mediji.
Teza: "Psihološki gest u tehnici glume Mihaila Čehova i tehnike rada na oklopu Vilhelma Rajha" .
Trenutno radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao samostalni stručni saradnik u klasi profesora Nikite Milivojevića.
Predstave:
SCALE", director: Brian Shaw, Columbia College Chicago, CHICAGO, USA, 2003. "Prisustvo", Dejvid Harover, reditelj: Boris Liješević, Atelje 212, 2005. "Ponovo (ne)radi bioskop", reditelj: Gvozden Đurić, BITEF Teatar, 2007. "Nenagrađeni ljubavni trud", V. Sekspir, reditelj: Nikita  Milivojević, BITEF Teatar i KC Tivat, 2007. "Šuma Blista", Milena Marković, reditelj: Tomi Janežić, Atelje 212, 2008. "Miris kise na Balkanu", Gordana Kuić, reditelj: Ana Radivojević Zdravković, Madlenianum, 2009. "Doručak kod Tifanija", Truman Kapot, reditelj: Ana Radivojević Zdravković, Madlenianum, 2011.

Stefan Sablić 
Pevač, utista, kanunista, aranžer, kompozitor, osnivač grupe Šira utfila koja se bavi sefardskom muzikom Balkana, Mediterana i Severne Afrike. Kao pozorišni reditelj režirao je preko dvadeset predstava koje su učestvovale na festivalima u zemlji i svetu. Dobitnik je nagrade „Zlatni ćuran" za režiju 2012 godine. Diplomirao na FDU u klasi profesora Egona Savina i studirao poslediplomske studije pozorišne režije na univerzitetu u Tel Avivu. Radio u Laboratoriji za reditelje u Linkoln Centru u Njujorku. Osnivač prvog festivala muzika sveta u Beogradu Ethno Fusion Fest.

Akash Bhatt 
Akash Bhatt je perkusionista iz Indije, koji svira darabuku, tabla-u, def (bendir), dhol i kajon. Kao mali vežbao je nekoliko godina instrument: tabla, u Banaras Gharana tradiciji. Svira sa muzičarima I umetnicima različitog porekla i iz različitih zemalja. Razvio je perkusio jezik koji je više moderan i slobodan nego tradicionalan, sa elementima balkanske i srednjeistočne muzike. Pored perkusija, Akash ima i pozorišno-glumačkog iskustva, a komponovao je i muziku za nekoliko plesnih produkcija u Indiji. Takođe Akash je školovani i iskusni arhitekta.

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovo delo

Komentari


Sve o ovom delu

Kada?

Persijska crna

Persijska crna

Muzička drama inspirisana delom Avanture kralja Behrama persijskog sufi pesnika Nizamija premijerno