Home  ::  Šta?  ::  Izložbe  ::  O Pablu Pikasu

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Izložbe

O Pablu Pikasu

Pablo Ruiz Pikaso rođen je u Malagi, u Šaniji, 25. oktobra 1881. godine Bio je svestrani umetnik, jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka. Uz Žorža Braka, jedan je od osnivača likovnog pravca kubizam

phot
Njegovo neuobičajeno interesovanje za crtež je počeo vrlo rano, još sa 10 godina, kada je postao učenik svog oca Hozea Ruiza Blanka, profesora crtanja u Korunji.  Pikasov otac je odlučio da podredi svoje umetničke ambicije sinu, dovodeći mu modele i podržavajući ga u ostvarenju njegove prve izložbe kada je imao samo 13 godina.

Porodica se seli u Barselonu 1895. godine i Pablo se upisuje u Ljoču , lokalnu umetničku akademiju. Već 1897. godine, njegova slava u Španiji je išla u prilog očekivanjima, pošto je slika Nauka i milosrđe dobila počasnu nagradu u Madridu na izložbi Kraljevske akademije San Fernando. Iste godine Pikaso  upisuje  ovu prestižnu akademiju, ali ubrzo ocenjuje nastavu na Akademiji ispod očekivanog nivoa i provodi vreme crtajući i slikajući svakodnevnicu koja ga okružuje: kafiće, ulice, bordele, itd.

U Barseloni, gde je pohađao školu, kao i u Madridu, gde je bio svakodnevni posetilac muzeja Prado, zanimalo ga je sve u vezi sa slikarstvom, a sanjao je i o Parizu, gde napokon stiže u oktobru 1900. godine.

Pikaso je bio pokretač i inspirator slikarskih smerova kao što su kubizam i sugestivni ekspresionizam koji predstavljaju pravi revolucionarni prevrat u modernoj likovnoj umetnosti. Paralelno sa slikarstvom Pikaso se posvećivao i skulpturi, pre svega u godinama oko 1907. kada je stvarao pod uticajem kubizma, mada i u drugim razdobljima njegovog stvaranja.

Pikaso je napravio preko 6.000 slika, skulptura i crteža. Njegove slike danas vrede milione a medju najpoznatijima su "Gospođice iz Avinjona", "Gernika", "Violina", "Ogledalo", "Zena sa gitarom" itd.

Ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Imao je četvoro dece. Posljednje dete, kćerku Palomu, dobio je u svojoj 68. godini.

Umro je  u gradu Mužin, 8. Aprila 1973.

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovo delo

Komentari (1)

anonymous
taurunumsport
[neregisrovani]

15. 05. 2012, 16:43

Pablo Picasso - Na Azurnoj obali - video

O Pablu Pikasu

Video sa izlozbe. Pablo Picasso - Na Azurnoj obali (youtube channel taurunumsport)
http://www.youtube.com/watch?v=ewilYbQWgJw


Sve o ovom delu

Kada?

Pablo Picasso na Azurnoj obali

Pablo Picasso na Azurnoj obali

Zahvaljujući galeriji „Deva Puri" iz Slovenije, koja je već poznata po organizaciji velike izložbe „Božanstveni svetovi"

Magazin

Video & Photo & Paint

Otvorena izložba retke keramike Pabla Pikasa

Otvorena izložba retke keramike Pabla Pikasa

Izložba keramike slavnog španskog umetnika Pabla Pikasa pod nazivom ''Na Azurnoj obali'' otvorena je u prostoru zgrade ''Beko'', a publika će do 15. aprila imati prilu da vidi 100 eksponata, retko vidjenu kolekciju nekih od najvrednijih Pikasovih dela iz opusa keramike, srebra i zlata