Home  ::  Magazin  ::  Vesti  ::  Pozorište  ::  Pozorište ponedeljkom u Domu omladine

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Pozorište

11. 09. 2013

Pozorište ponedeljkom u Domu omladine

U slavu urbanog mita da se "ponedeljkom ništa ne događa", Dom omladine Beograda predstavlja, svakog nepravedno optuženog ponedeljka, pozorište za mlade.

slika
Naručeni koncert
Naručeni koncert
Program pod nazivom Pozorište ponedeljkom, svakog prvog dana u sedmici u večernjim časovima otvara vrata formalnim i neformalnim pozorišnim grupama u kojima učestvuju mladi, a ovi teatarski projekti biće praćeni radionicama i susretima sa afirmisanim rediteljima, glumcima, piscima, scenografima i ostalim pozorišnim stvaraocima.

Ovim projektom Dom omladine Beograda želi da pomogne svima koji se trude da ožive omladinsku scenu, školske sekcije i amaterske družine i ponudi još jednu edukativnu i kreativnu mogućnost istinskim ljubiteljima pozorišta. Ciljevi projekta "Pozorište ponedeljkom" su pružanje mugućnosti mladima da kažu šta žele putem pozorišta kao umetničke forme društvenih komunikacija, razvijanje kulturnih potreba među mladima, podsticanje na aktivnosti mladih koje su usmerene ka umetnosti, građenje posebnog stila provođenja slobodnog vremena, kao i postavljanje određenih standarda pozorišta za mlade.

Pozorište ponedeljkom koncipirano je na ideji da su cene ulaza pristupačne (do 200,00 dinara) dok će se za predstave u velikoj sali deliti 100 za 100 - uz đačku knjižicu 100 ulaznica za 100 dinara.

Predstava koja otvara sezonu je ‘'Priča sa zapadne strane'' teatra Art Lignum, uvek aktuelna tema o sukobima navijača, a za njom, već sledećeg ponedeljka, prikazuje se ‘'Naručeni koncert'' Milice Gutović, naš jedini predstavnik na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu 2013, koji na kreativan način i bez reči govori o zamkama savremenog života. Potom sledi vodvilj po tekstu Nikolaja Koljade ‘'Kokoška'' u produkciji Teatra DŽEP, koji će nam se u ovoj godini predstaviti i aktuelnim mjuziklom ‘'Drakula''. Pored ovih bićete u prilici da pogledate i predstavu ‘'Mi deca sa stanice Zoo'' Studija Centar, ‘'Balkan ekspres'' Teatra pet, kao i mnoge druge.

Ponedeljak, 16. septembar, 20:00//Velika sala Doma omladine Beograda
Teatar Art Lignum // Predstava:  PRIČA SA ZAPADNE STRANE  Arthur Laurents

Predstava ‘'Priča sa zapadne strane'' je adaptacija čuvenog filma iz šezdesetih . Zasnovana na tragediji V. Šekspira ‘'Romeo i Julija'', ljubavna priča Artura Lorensa u izvođenju teatra Art lignum ovog puta smeštena je u aktuelno vreme, u jedan od najstarijih beogradskih kvartova - Dorćol. Linija sukoba je razvijena oko navijača dva različita kluba (‘'Zvezde'' i ‘'Partizana'') i njihovoj borbi oko dela Dorćola (ulica Cara Dušana). Kroz dinamičnu scensku radnju mnogobrojnog glumačkog ansambla, upoznajemo dve suparničke navijačke bande: ‘'Lisice'', tzv. starosedeoce sa Dorćola i ‘'Vukove'', doseljenike u kraj. Kada ulični rat između bandi dostigne svoj grozničavi vrhunac, vođa ‘'Lisica'', Foks, odlučuje da izazove ‘'Vukove'' na konačni obračun u kojem pobednik osvaja sve.

Beogradsko amatersko pozoriste Art Lignum razvilo se iz dramske sekcije Tehničke škole „Drvo art". U oktobru 2008. godine na čelo dramske sekcije dolazi prof. srpskog jezika i književnosti, Nataša Radonjić i na sebe preuzima rad sa talentovanim učenicima pomenute škole. U februaru 2011. su primljeni u Savez amaterskih pozorišta, čime zvanično nestaje naziv 'dramska sekcija' i uigran tim počinje da nastupa pod imenom 'Art lignum'. Po oceni stručnog žirija predstava "Priča sa zapadne strane", teatar Art lignum proglašena je 2012. za najbolju predstavu IV Festivala omladinskih scena (Bela Palanka), a nagrada za najbolju koreografiju takođe je pripala teatru Art Lignum i ‘'Priči sa zapadne strane''.   

Ponedeljak, 23. septembar, 20:00//Velika sala Doma omladine Beograda
TRUPA ARIJADNA // Predstava: NARUČENI KONCERT
Igra: Milica Gutović
Devojčica sa violinom: Sofija Glavičić
Koreografija i režija: Milica Gutović

Priču je napisala Milica Gutović, inspirisana istoimenom monodramom Franca Xavera Kroeca, nemačkog pisca, glumca i reditelja. Milica Gutović je završila baletsku akademiju u Kanu u Francuskoj, i Akademiju umetnosti, smer gluma, u klasi profesora Predraga Ejdusa. Do sada angažovana na raznim pozorišnim projektima, kao i u Teatru SKC (Draga Jelena Sergejevna, Kad padne noć). Radi i u okviru trupe Arijadna.

Ovaj komad govori o mladoj ženi koja živi u velikom gradu, uspešnoj u svom poslu, ali to je ne čini srećnom. Usamljena je i svakodnevnica joj se svodi na mehaničko ponavljanje radnji koje daju privid života. Predstava ''Naručeni koncert'' rešena je samo pokretom i plesnim tačkama, bez ijedne izgovorene reči, što je čini pogodnom za izvođenje na svim meridijanima.

Ponedeljak, 30. septembar, 20:00//Klub Doma omladine Beograda
Teatar Džep // Predstava: KOKOŠKA
Vodvilj po tekstu Nikolaja Koljade, a u produkciji Teatra DŽEP!

Urnebesna komedija ( ili ne? ) o životima novosadskih glumaca i umetnika koji su svoje živote i svoju umetnost "zakopali" u provinciji. Dobrodošli u malo, novosadsko pozorište, gde ništa nije onako kako izgleda na prvi pogled! Dobro, neki to zovu pozorište, neki ludnica, svako ima svoje viđenje. Da li do kraja uspeju da otkopaju svoje talente i da im vrate stari sjaj? Uglavnom, kada emocije glumaca eskaliraju, onda to izgleda upravo... Pa, pogledajte u "Kokoški"!

Teatar "Džep" je nastao 2006 godine. Članovi ove trupe su imali zajednički cilj da od "Džepa" naprave edukativni teatar koji će svojoj publici moći da približi aktuelna zbivanja i probleme koji su detektovani u našem društvu i to na svež, topao i emotivan način. Mladi ljudi koji su postajali novi članovi su sa sobom donosili svoja iskustva i stavljali ih na scenu. Time su učili, sazrevali, socijalno se osnaživali i bavili se lepom umetnošću u isto vreme.

Pored dramskih predstava, u ovoj grupi se neguje veoma poseban, nov i još ne u potpunosti istražen pravac muzike, pop-opera. Tehnikama pop-opere, ali i osluškivanjem potreba pulke, "Džep" počinje da prikazuje zaboravljenu formu na našoj sceni - mjuzikl.

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovaj članak

Komentari


Detaljnije

Gde?

Dom omladine Beograda

Dom omladine Beograda

Adresa: Makedonska 22/IV Tel. 3220 127, http://www.domomladine.org