Home  ::  Magazin  ::  Vesti  ::  Ostalo  ::  Mankala se širi Srbijom!

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Ostalo

26. 03. 2014

Mankala se širi Srbijom!

28. i 29. marta, MANKALA VIKEND je u Petrovcu na Mlavi.

U saradnji sa Muzejom afričke umetnosti iz Beograda i Direkcijom za omladinu i sport iz Petrovca na Mlavi - Zavičajni muzej organizuje „MANKALA vikend". U petak i subotu, 28. i 29. marta 2014. godine, u prostorijama Direkcije za omladinu i sport (Davorjanke Paunović bb) imaćete priliku da se upoznate sa pravilima i zaigrate koju partiju ove zanimljive strateške igre koja postaje globalni fenomen.

Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta.  Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se ova igra smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svetu.

„Mankala vikend" je program Muzeja afričke umetnosti koji je na turneji po čitavoj Srbiji i do sada je realizovan u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, kao i u Centru za kulturu Sopot. Ovog vikenda ovaj program se ogranizuje u Petrovcu na Mlavi, a u najavi su i drugi gradovi u Srbiji kao Knjaževac, Pirot i Kikinda. Ovom prilikom pozivamo sve kulturne institucije širom Srbije da se uključe u ovaj program i upišu svoj grad na mapu mankalista".

Petak, 28. mart 2014, 17h-19h

« MANCALA RULES » IGRANJE ZA ODRASLE:  Ivana Vojt, istoričar umetnosti, kustos i autor izložbe  Mankala, misaona igra  u MAU (decembar 2012 - oktobar 2013), će ukratko predstaviti ovu specifičnu igru,  nakon čega će posetioci imati priliku da nauče da igraju mankalu i postanu deo jedinstvene atmosfere koju ova igra kreira.

Subota, 29. mart 2014, 10h-12h

DEČJA RADIONICA: Kustosi Muzeja afričke umetnosti će pokazati deci kako se igra mankala, nakon čega će se i sami oprobati u ovoj igri. Kad savladaju pravila igre, deca će moći sama da naprave Mankalu za poneti od kartona za jaja.
Da biste postali mankalista nije potrebno nikakvo predznanje. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Ono što se razvija učenjem mankale je sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Takođe, igranje mankale je dobra prilika za razvijanje komunikacije među ljudima, druženje i sklapanje novih prijateljstava.

Učešće u programu je besplatno, a table za igru obezbediće Muzej afričke umetnosti. Posetioci programa će imati prilike da, ukoliko žele, nabave svoju tablu za mankalu, katalog, plakat ili razglednicu Muzeja afričke umetnosti.

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovaj članak

Komentari