Home  ::  Magazin  ::  Kritika  ::  Knjige  ::  Vesna Surčulija: Foliranja

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Knjige

19. 10. 2012

Vesna Surčulija: Foliranja

Izdavačka kuća Prosveta, koja baštini tradiciju od 1901. godine, kada je čuveni izdavač Geca Kon otvorio knjižaru u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici, od ove godine počinje sa izdavanjem romana mladih, savremenih autora. Jedna od prvih knjiga nove edicije je roman "Foliranja" Vesne Surčulija.

slika
Prvo predstavljanje knjige u knjižari "Geca Kon"
Prvo predstavljanje knjige u knjižari "Geca Kon"
Na Facebook strani "Foliranja" svakodnevno se mogu naći nove informacije o promocijama ove knjige, kao i o mestima prodaje. Prvo predstavljanje romana održano je 17. oktobra u čuvenoj beogradskoj knjižari "Geca Kon", a zaintersovani čitaoci imaće priliku da se upoznaju sa Vesnom Surčulija na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu, 24. i 26. oktobra (sreda i petak) u periodu od 17 do 19 časova, na štandu Prosvete, u Hali 1 Beogradskog sajma.

Kaže se da ko je odličan u jednoj umetnosti, nije iznenađenje da će biti i u drugoj. Vesna Surčulija, profesor klavira i pijanista, je mlada umetnica, koja je do sada svoj talenat iskazivala kroz muziku. Radila je i kao muzički saradnik na popularnim serijama „Greh njene majke", „Nepobedivo srce" i „Cvat lipe na Balkanu", pri čemu je sarađivala sa značajnim imenima iz sveta umetnosti , među kojima su Kornelije Kovač, Željko Joksimović, Zdravko Šotra, Ivan Stefanović, Ivan Bosiljčić.

Knjiga "Foliranja" govori o ljubavi. O onoj prvoj - davnoj, o poslednjoj - bolnoj, ali i o zakasneloj, majčinskoj, i o onoj zabranjenoj. Takođe govori i o predrasudama i o svemu onome što radimo zbog drugih, da bismo bili prihvaćeni. U romanu je predstavljen život glavne junakinje, Marije, koja sazreva i postaje sve hrabrija, i odlučnija da menja stvari koje nisu dobre u njenom životu. Sa ovom pričom se nije teško saživeti, jer je to priča svakog od nas.
„Foliranja" dodiruju i neke zabranjene teme, ali morate je pročitati da biste otkrili koje. Uz nju ćete se i smejati, ali i plakati. I u tome je draž: nateraće vas da se zamislite nad sopstvenim životom, i da ga menjate...

Izdavačko preduzeće „Prosveta" u najboljim godinama izdavaštva objavljivala je, prosečno, svaki dan po jednu knjigu, a nekada i više. Nema iole značajnijeg srpskog pisca u proteklom veku koji nije bar neko svoje delo objavio u ovoj izdavačkoj kući. Na čelu „Prosvete", na dužnosti direktora, i u njenom uređivačkom odboru bili su mnogi poznati pisci. I sam Ivo Andrić, naš jedini Nobelovac, koji je svoj čuveni roman "Na Drini ćuprija" objavio najpre u „Prosveti", bio je predsednik Upravnog odbora ovog izdavačkog preduzeća. „Prosveta" je uknjižila takvu tradiciju i produkciju da se danas s pravom može reći da nema generacije u XX veku koja nije stasavala uz knjige sa znakom ovog izdavača. Jovan Janjić je danas direktor "Prosvete". Sa svojim timom vratio je ovom preduzeću stari sjaj. Ponovo se izdaje veliki broj naslova, izlazi se pred Beograđane na čuveni Sajam knjiga, a i dalje se veoma drži do stare, dobre, i nadaleko čuvene "Prosvetine" tradicije kvaliteta.

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovaj članak

Komentari