Home  ::  Magazin  ::  Kritika  ::  Knjige  ::  Književna kritika: David Brooks – Društvena životinja (ocena: 5)

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Knjige

Piše: Ljubisav PANIĆ

16. 09. 2012

Književna kritika: David Brooks – Društvena životinja (ocena: 5)

Knjige za samopomoć brojne su koliko i varijacije na temu tinejdžerskih ljubavnih zavrzlama posle romana Sumrak sage.

Prevod: Dubravka Srećković-Divković
Laguna
, 2012.

slika
Knjige za samopomoć brojne su koliko i varijacije na temu tinejdžerskih ljubavnih zavrzlama posle romana Sumrak sage. Umesto da su posvećene istinskom poznavanju uma i emocija, većina ovih knjiga degradira i zloupotrebljava psihologiju baveći se jeftinim receptima za srećniji život.

Američki novinar David Brooks jedan je od retkih autora koji knjigom Društvena životinja pristupa psihologiji s odlučnim ignorisanjem pomodne potrage za večitom srećom i zadovoljstvom. Podsvest jeste njegova glavna tema, ali se ne predstavlja kao šamansko oruđe za uspeh, već kao deo fantastične slagalice uma, pažljivo razotkrivane u prošlom i ovom veku.

Pišući o životima dvoje izmišljenih ljudi, Brooks upoznaje čitaoca sa odgovorima na pitanja odakle zaista potiču emocije i šta utiče na njih. Mešavina književnog pripovedanja i istraživačkog novinarstva pokazala se kao pun pogodak. Društvena životinja maestralno je delo o ambiciji, ljubavi, depresiji, društvenosti, razlikama među polovima, kulturama i težnjama ljudskog duha. Ona ne ispunjava želje kao zlatna ribica, ali oduševljava svakom novom stranicom.

U ruhu duhovitog i korisnog, ali pre svega nepretencioznog štiva, dostignuća psihologije, provučena kroz Brooksov intelekt, konačno su postala pristupačna širem auditorijumu, a da pri tom nisu ni omalovažena ni banalizovana.

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovaj članak

Komentari