Home  ::  Magazin  ::  Kritika  ::  Knjige  ::  Književna kritika: Erlend Loe - Fvonk (ocena: 4)

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Knjige

Piše: Zoran JANKOVIĆ

16. 08. 2012

Književna kritika: Erlend Loe - Fvonk (ocena: 4)

I ne samo na konto minulog rada, i ne samo zato što kroz usta jednog od dvojice glavnih junaka od 62. do 67. stranice Erlend Loe izrekne podosta pohvala na račun Beograda i srpskog roda, Fvonk, njegov najnoviji roman, svakako treba pročitati.

Prevod: Radoš Kosović
Geopoetika
, 2012.

slika
Oni upućeni u njegovu poetiku i prateći stil i ovde će se obreti na dobro znanoj teritoriji: i ovo je setno ozarena priča o povremenoj potrebi za samoizgonom, kao i porivu za interakcijom i bliskošću s drugima, pa bili oni i potpuni neznanci ili osobe iz oprečnih društvenih sfera.

Loe ovde uparuje Fvonka, plašljivog bivšeg službenika u sportskom savezu, koji sada, posle slučajnog minornog učešća u sitnijoj malverzaciji, provodi dane u osami svoje kuće na vidikovcu i u paničnom strahu od trudnica (!) i njihove urote protiv njega, i Jensa, aktuelnog premijera Norveške, iznurenog, potištenog, ekstremno kontemplativnog, na samom pragu ozbiljne depresije (a s jedinim oduškom u vidu nizanja srpskih psovki), koji odlukom tajne službe postaje tajni vikend podstanar u Fvonkovom domu. I u ovom romanu Loe se drži lahorastog i krajnje prijemčivog izraza, i ovde sugeriše da je empatija ne samo nužnost (imajući u vidu opšte stanje stvari) već i suštinski deo poimanja sveta u glavama iole mislećih pojedinaca.

Naravno, Fvonk je čedo autoreciklaže i ovde ne zatičemo Loea u prevratničkom zanosu, ali ovaj roman prikazuje autora u dosta dobroj pripovedačkoj formi i pokazuje da je Loeov pristup još kadar da iznedri dovoljno šarma, emotivnosti i osnovnog humanizma u tretmanu ključnih likova da osvoji čitalačku pažnju, izmami osmehe i zasluži i ovu i još mnoge iskrene preporuke.

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovaj članak

Komentari