Home  ::  Gde?  ::  Muzeji  ::  Muzej Zepter

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Muzeji

Muzej Zepter

Knez Mihailova 42, tel. + 381 (0)11 328 33 39, mail: muzejzepter@zepter.rs radno vreme: utorak,sreda, petak, nedelja od 10-20h, četvrtak, subota od 12-22h, ponedeljkom zatvoren za publiku

slika
Radno vreme: utorak-sreda-petak-nedelja: od 10.00 do 20.00
Četvrtak i subota: od 12.00 do 22.00, ponedeljkom zatvoreno

Beograd je od 1. jula bogatiji za još jednu kulturnu ustanovu - Muzej „Zepter" nedaleko od Kalemegdanske terase, koji se prostire na 1.200 metara kvadratnih u zdanju podignutom 1922. godine po nacrtima arhitekte Dionisa Sunka.

U blizini najvažnijih ustanova kulture i obrazovanja, u značajnom arhitektonskom spomeniku u kome je donedavno bila banka, a pre toga osiguravajući zavod, Beograd je sada dobio Muzej "Zepter".

Kolekcija je tako konačno našla svoje mesto pod suncem. Sa svoja 132 umetnika i više od 350 dela, na tri nivoa i više od 1.200 m2, zdanje je opremljeno savremenom tehnikom za obavljanje muzeološke delatnosti.

U Muzeju će se, pored stalne postavke, smenjivati izložbe i gostovati druge muzejske i galerijske institucije iz zemlje i sveta. Muzejska vrata biće otvorena za široku lepezu kulturnih događanja - za kamerne koncerte i video-projekcije, tribine i promocije, predavanja i diskusije.

Izlagačka delatnost muzeja posvećena je osvedočenim vrednostima naše umetničke scene. Posetioci mogu da vide dela Petra Lubarde, Marka Čelebonovića, Nedeljka Gvozdenovića, Ivana Tabakovića, Stojana Aralice, Zore Petrović, Sretena Stojanovića, Mila Milunovića, Ilije Bosilja, Milana Konjovića, Miće Popovića, Stojana Ćelića, savremenih umetnika kao što su Dado Đurić, Milica Stevanović, Miodrag Protić, Vojo Stanić, Marija Dragojlović, Mrđan Bajić, Bora Iljovski do Uroša Đurića, Bobe Supar i Maje Kranjak.

Zbirka Muzeja Zepter obuhvata uglavnom dela srpske umetnosti (slikarstvo, crtež, pastel, skulptura, instalacije), a postavka je koncepcijski osmišljena na tri nivoa tako da gornji sprat odražava međuratno slikarstvo, uz Petra Lubardu kao začetnika umetnosti novog doba, te Zadarsku grupu, vidove narativne, ekspresivne i poetske figuracije...

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovo mesto

Komentari


Sve o ovom mestu

Kada?

20 godina bez Stojana Ćelića

20 godina bez Stojana Ćelića

U sećanje na velikana srpske umetnosti Stojana Ćelića, u Muzeju Zepter organizovana je izložba "20 godina bez Stojana Ćelića"